Over ons

Regionaal netwerk mbo-hbo Noord-Holland/Flevoland

De overstap van de ene onderwijssector naar de andere loopt niet altijd soepel. Een ander soort gebouw, ander type docent, andere manier van lesgeven, het kan soms even duren voor je doorhebt hoe de dingen lopen. Ook de doorstroom van mbo naar hbo kan daarom soms problematisch zijn..

Om hier iets aan te doen werken in Noord-Holland en Flevoland dertien mbo- en hbo-instellingen samen om de doorstroom te bevorderen en de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren. Hiervoor is ruim 25 jaar geleden het Regionaal netwerk mbo-hbo Noord-Holland/Flevoland opgericht.

Bestuurders, staf en uiteraard docenten zijn binnen dit netwerk met elkaar in gesprek en pakken gezamenlijke activiteiten op. Zo leren zo elkaars onderwijs kennen en ontstaat er inzicht in hoe het onderwijs ‘aan de andere kant’ georganiseerd is. Studiekeuzebegeleiding, veranderingen in wet- en regelgeving, ontwikkelingen binnen de opleidingen en de pedagogisch/didactische aanpak zijn enkele van de zaken die daarbij aan de orde komen.

Een belangrijke gezamenlijke activiteit waarin mbo- en hbo-docenten samenwerken betreft het keuzedeel Voorbereiding hbo. Hierdoor kunnen mbo’ers, als onderdeel van hun mbo-opleiding, kennismaken met de hbo-leeromgeving en met hbo-docenten en de manier van lesgeven.

Ook worden gezamenlijke kennisdelingsactiviteiten georganiseerd. Dit inspiratiefestival is daarvan een duidelijk voorbeeld.

In het Regionaal netwerk mbo-hbo Noord-Holland/Flevoland participeren de volgende mbo- en hbo instellingen: